Jump to content
The Klipsch Audio Community
Sign in to follow this  
HenrikTJ

How to hook up my Klipsch R-115 sub

Recommended Posts

Hi!

 

I've recently bought a klipsch sub and hooked it up to my receiver using the cable from the attached image. I chose this cable because my receiver only has one input for sub pre out. When playing music, no base comes from the sub. I'm trying to stay away from using LFE cable because I mainly use my system for music, but do anyone have an idea why this connection doesn't work?

49797499_664051383996901_3305710811606941696_n.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

There's probably a setting in your receiver that needs to be adjusted.  For example, if you have your speakers set to Large, when you're listening to a source that doesn't have a dedicated .1 LFE channel your receiver won't output anything to your sub.

Does your sub work when you watch a movie or a source that plays in a surround sound format?

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 hours ago, wuzzzer said:

There's probably a setting in your receiver that needs to be adjusted.  For example, if you have your speakers set to Large, when you're listening to a source that doesn't have a dedicated .1 LFE channel your receiver won't output anything to your sub.

Does your sub work when you watch a movie or a source that plays in a surround sound format?

Sadly no

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 minutes ago, HenrikTJ said:

Sadly no

 

What receiver do you have?  So the sub hasn't worked at all for you?

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 minutes ago, wuzzzer said:

 

What receiver do you have?  So the sub hasn't worked at all for you?

An old Onkyo TX-SV828THX. No, it gets power and I know it gets signal, but there is no effect from the sub

Share this post


Link to post
Share on other sites

No expert here but obvious to make sure the sub is 'on'.  How is it set up to turn on? Is it on all the time or on 'auto'. Auto is supposed to sense the signal from the avr and 'turn on' the sub from standby. I have a RSW-15 that sometimes does not sense the signal when I have it set on 'auto'. Hence I leave the sub 'on' full time.  It's a fairly old sub and the amp still works like a charm so I'm not sure if one way is better than the other or if it makes a sub amp decline quicker. But, especially at lower volumes, 'auto', on the amp of my sub, doesn't always work as intended.  This may not help, but it can't hurt. (I think)

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

So just to certain, you have a cable connected to the LFE or Subwoofer pre-out on your receiver?  And then to one or two of the RCA or LFE input(s) on your receiver?

Does your receiver have a menu to turn a subwoofer on or off?  Can you set your speakers to small or large in your receiver?  Are there different surround or stereo formats that it has that you can cycle through?

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Just now, KlipschFish said:

No expert here but obvious to make sure the sub is 'on'.  How is it set up to turn on? Is it on all the time or on 'auto'. Auto is supposed to sense the signal from the avr and 'turn on' the sub from standby. I have a RSW-15 that sometimes does not sense the signal when I have it set on 'auto'. Hence I leave the sub 'on' full time.  It's a fairly old sub and the amp still works like a charm so I'm not sure if one way is better than the other or if it makes a sub amp decline quicker. But, especially at lower volumes, 'auto', on the amp of my sub, doesn't always work as intended.  This may not help, but it can't hurt. (I think)

 

Yes, im aware of this problem with klipsch subs. It was set to "On" throughout the testing of the sub. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
12 minutes ago, wuzzzer said:

So just to certain, you have a cable connected to the LFE or Subwoofer pre-out on your receiver?  And then to one or two of the RCA or LFE input(s) on your receiver?

Does your receiver have a menu to turn a subwoofer on or off?  Can you set your speakers to small or large in your receiver?  Are there different surround or stereo formats that it has that you can cycle through?

Yes, I have the L&R line-in put into the sub and the single RCA in the sub pre out input on the receiver. I just found settings that can turn sub off. I will test check if it is on or not, an come back to this.

49753089_379504199451064_1541396348727721984_n.jpg

Edited by HenrikTJ
New information that changed my previous answer

Share this post


Link to post
Share on other sites

Did you go into the set up menu on your receiver and turn on the subwoofer? In your system set up, you can set levels for your speakers and set suround modes. In both your system(s) A and B, (if you use a multi room set up) you can turn on or off your surround soeakers, subs etc. Go there and make sure your system setup has the sub parameter set to 'on'. This is seperate from the' large' or 'small' speaker adjustments.

 

 

 

 

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do you have two sub outs also? Try switching them around. It shouldn't matter but you said the avr is old so... who knows?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi! thanks to everyone that had an input and helped. My receiver had turned subwoofer off. After it was turned on, everything was running smoothly. Thanks again

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
29 minutes ago, KlipschFish said:

Did you go into the set up menu on your receiver and turn on the subwoofer? In your system set up, you can set levels for your speakers and set suround modes. In both your system(s) A and B, (if you use a multi room set up) you can turn on or off your surround soeakers, subs etc. Go there and make sure your system setup has the sub parameter set to 'on'. This is seperate from the' large' or 'small' speaker adjustments.

 

 

 

 

Yes, thanks. This was the problem and it is now solved.

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 minutes ago, KlipschFish said:

Yeah baby working subs are good!

Truer words were never spoken!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...