Jump to content
The Klipsch Audio Community
Don L

Klipsch 15” subwoofer

Recommended Posts

My Klipsch 15” Subwoofer will not turn on. By unplugging the electric cord and plugging back in it turns on and works. The only way. Any suggestions for repair!?

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

well start by providing the model number!  

Are you using it in auto on mode or permanently on?  

Share this post


Link to post
Share on other sites

Don,

 

If the volume isn't high enough it wont sense to turn on.  Anything below 40 on my Marantz wont signal it on.  At low volume but you still want the sub you may have to manually switch it to on.  Also, there are 3 different points for the power switch.  Play around with it and see which suits you best.

Share this post


Link to post
Share on other sites

When listening to talk radio, you may notice that a woman’s voice often won’t trigger a subwoofer to turn on, but when a man speaks, it clicks on.  The turn-on circuit’s threshold, on my subs at least, seems to be somewhere in between both vocal ranges.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

First, tell us the model # if your Klipsch subwoofer.     

 Sounds like amplifier is bad. 

Options:

(1) get amp repaired, this will probably be least expensive, or only option.

(2) buy a new replacement amplifier (more expensive) from Klipsch, if available.

(3) buy a separate component amplifier, probably the most expensive, but possibly the most reliable option depending on the amplifier you use. 

Edited by Ron DB
Left something out.

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 4/6/2020 at 7:17 PM, Don L said:

My Klipsch 15” Subwoofer will not turn on. By unplugging the electric cord and plugging back in it turns on and works. The only way. Any suggestions for repair!?

take out the amp  , pull out the wiring of  the subwoofer speaker  ,  plug a 2 wconnector wire  into an external amp and test , if the speaker responds , your sub-amp is defective

Share this post


Link to post
Share on other sites

Plug your sub into a switched outlet power strip!  See - I fixed it for $10.00!

Share this post


Link to post
Share on other sites

This is a well known issue with those amps, tons of them do the exact same thing.  If it's under warranty just make a ticket at support.klipschgroupinc.com and they will get you a new one.  Supposedly the new ones have a resistor mod, they added a 10 ohm resistor somewhere in the amp which supposedly fixes this.  I have not seen this happen in the new SPL-150 amps, only the original R-115SW.  

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 5/12/2020 at 6:50 PM, HiFi Heaven said:

Plug your sub into a switched outlet power strip!  See - I fixed it for $10.00!

Never plug your sub into a power strip.  

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
12 hours ago, CECAA850 said:

Never plug your sub into a power strip.

 

Why do you say that if you don't mind me asking? I have my entire home theater plugged into surge protected power strips, including my subs.

Share this post


Link to post
Share on other sites
6 hours ago, inMotionGraphics said:

 

Why do you say that if you don't mind me asking? I have my entire home theater plugged into surge protected power strips, including my subs.

It's normally stated in the owners manual.   They want them plugged directly into the wall due to how much current they can draw.

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 hours ago, CECAA850 said:

It's normally stated in the owners manual.   They want them plugged directly into the wall due to how much current they can draw.

 

Ah, I see... thanks for clarifying this. It might be different for us here in South Africa where we have 220v power, which would explain why I haven't seen any mention of this before... 🙂

 

Update: Out of interest, I checked the documentation that came with my SPL-150, and they do indeed mention adapters, however not in a way that would impact the performance of the subwoofer: "The use of AC plug adapters is cautioned because it can allow the product to be plugged into voltages in which the product was not designed to operate."

 

I think they're referring to adapters like USA to UK or South Africa for example, where the mains voltages can be different from country to country. So this wouldn't apply to the strip adapter that you're using within your own country in my opinion, as you know the voltage of your mains and it should match the voltage setting at the back of the sub.

Share this post


Link to post
Share on other sites
This is a well known issue with those amps, tons of them do the exact same thing.  If it's under warranty just make a ticket at support.klipschgroupinc.com and they will get you a new one.  Supposedly the new ones have a resistor mod, they added a 10 ohm resistor somewhere in the amp which supposedly fixes this.  I have not seen this happen in the new SPL-150 amps, only the original R-115SW.  

I have 4 of these and I went through amps like water for my 3 until the final revision which have held up nicely over 2 2 1/2 years. Never got that long before the amp would pop or shut itself off etc. I was buying from Fry’s electronics so they probably always had the old amps. Not sure. The most recent one I had bought was 5/2019 and needed a new amp since it started popping. Been golden since. It was a really bad experience and stressful not knowing what was going on as I wasn’t on the forums. All replacements were free, even out of the warranty after 2 years of owning them. I was never denied and sent a replacement but they were nearly always back ordered.


Sent from my iPad using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 5/21/2020 at 12:07 AM, inMotionGraphics said:

 

Why do you say that if you don't mind me asking? I have my entire home theater plugged into surge protected power strips, including my subs.

 

Because power strips typically revolve around metal oxide varistors (MOV's) that cost about a buck fiddy and choke down the current.  If you want your subs to be surge protected, you gotta pony up the money and get something like a SurgeX or Brick Wall that's based on series-mode and not MOV's.  

  • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

I guess the OP never came back to update.  Maybe he figured it out in almost 2 months time.

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 5/21/2020 at 1:07 AM, inMotionGraphics said:

 

Why do you say that if you don't mind me asking? I have my entire home theater plugged into surge protected power strips, including my subs.

what is  the  brand and model -  even better a picture

Share this post


Link to post
Share on other sites
6 hours ago, RandyH said:

what is  the  brand and model -  even better a picture

 

I use a local South African manufacturer for all my surge plugs, but they are quite reputable. This is the exact surge multiplug strip that I have my home theater gear plugged into, including my subs:

 

Multiplug High Surge Protected 12 Way: https://www.ellies.co.za/product/multiplug-high-surge-protected-12-way/

 

fbwp5

Update: I should also mention that we have 240V here, so power/current etc has never been an issue for me with any of my systems. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
14 hours ago, inMotionGraphics said:

Update: I should also mention that we have 240V here, so power/current etc has never been an issue for me with any of my systems. 

Looks like it's good for roughly 15A of current?  That seems pretty light for an entire HT.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...