Jump to content
The Klipsch Audio Community
Sign in to follow this  
Tlich

Left channel issues, amp or crossover?

Recommended Posts

I'm new to hifi and need some help getting to the bottom of my problems.

 

Initial issue: Left channel often seems quieter than right. Initial gear Chorus 1's, Adcom gtp550 pre/pro and Nad 2150 amp. Source was laptop from headphone jack. Speaker placement is not perfect they are in a tight space with a room opening to one side etc.

 

First upgrade was to a Node 2i. Sound still seemed to favor the right channel randomly, the difference has always been slight. Vocals seem to lean right instead of center, this is the best way to describe it, when trying to move from the left to right speaker to compare loudness I couldn't ever be certain.

 

Second issue: Lost left channel entirely. Bypassed preamp and went straight from Node to amp. Sound is restored only issue may be the slight balance issue as previously described.

 

Added new amp Marantz 2240.

 

Sound diminished on left channel more noticeable but still hard to determine for sure. Swapped RCA's from output believe I have ruled the Node 2i out as the issue. Swap left and right speaker wires still can't really determine a difference.

 

Today/ third issue: Left channel significantly different than right almost hardly audible. Swap RCA's from source, remains significantly different, so source is not my problem. Put left on remote speaker output, still diminished. Swap entire L&R speaker wires and left speaker has full sound right now has the issue. I also tested left channel with a tower speaker, issue remains...

 

So it seems my issue today is the left channel on the amp, unless someone has advice or something else to try. My concern is I've lost the left channel completely twice on different amps, could the initial problem be the speaker crossover shorting out the channel somehow? Wouldn't the Nad amp lost the left channel before the Adcom preamp? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

You can open the suspect speaker and make sure all connections are tight.  Remove the woofer and you'll have access to pretty much everything inside. 

 

Did you check balance settings on your laptop and try a different cord from your laptop?

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 hours ago, Tlich said:

 amps, could the initial problem be the speaker crossover shorting out the channel somehow?

 

1)- do not try adding a 3rd amplifier ---since 2 amps have been damaged  so far -

2)------in either case , these crossovers need to be tested - by a qualified technician -and you might as well  rebuild them to factory specs -   @JEM Performance   is the current Klipsch Authorized repair center for these crossovers -----https://jemperformanceaudio.com/

 

3)- test with an Ohmmeter  the DCR  of the woofer-midrange -tweeter of both speakers ---post the results on this thread -

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 minutes ago, RandyH000 said:

 

1)- do not try adding a 3rd amplifier ---since 2 amps have been damaged  so far -

2)------in either case , these crossovers need to be tested - by a qualified technician -and you might as well  rebuild them to factory specs -   @JEM Performance   is the current Klipsch Authorized repair center for these crossovers -----https://jemperformanceaudio.com/

 

3)- test with an Ohmmeter  the DCR  of the woofer-midrange -tweeter of both speakers ---post the results on this thread -

 

 

Thanks Randy. The Nad amp is at my fathers, it has actually been working fine. He went through and heated up all solder joints on the Adcom preamp but never tested it before to see if it was working. He has them both working now. I had assumed I just lost the left channel on the Adcom when the Nad amp direct wired worked fine.

 

Does JEM repair or sell kits with original parts or same specs? I'm not looking for any "upgrades" like crites.

Share this post


Link to post
Share on other sites
10 minutes ago, Tlich said:

 

Does JEM repair or sell kits with original parts

------Excellent news from your DAD  -Yes  JEM only sell klipsch Original Parts Kits for your crossovers  , and you can install them yourself with basic soldering skills -

 

-  you can PM @JEM Performance   or Contact /412-401-6915.   email theaudioroom@verizon.net 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...